• خانه
  • avatarپروفایل
بهترین روش های یخ زدایی و فریز کردن ماهی

بهترین روش های یخ زدایی و فریز کردن ماهی

1400/12/02دسته بندی: تغذیه و سلامتی 0

1400/12/02دسته بندی: تغذیه و سلامتی

ماهی دارویی شفابخش برای حفظ سلامتی‌ست اما چگونه می‌توان روش‌هایی را در پیش گرفت که با بهره‌گیری از آن‌ها بتوان همیشه و در همه حال از وجود این معجزه‌ی طبیعی در منزل سود برد و در عین حال، زمان ماندگاری آن را افزایش داد.

داشتن ماهی منجمد در دسترس برای تهیه‌ی یک غذای دریایی خوشمزه و سالم فقط یک ایده‌ی هوشمندانه جهت طراحی وعده‌های غذایی نیست، بلکه یک راه عالی برای لذت بردن از پروتیین بدون چربی در زمان دلخواه است. اما آنچه باید دانست نحوه‌ی یخ‌زدایی ماهی منجمد به ‌صورت ایمن و منجمدسازی یا همان فریز کردن ماهی به شیوه‌ای درست است که در این مطلب از فیش دلیوری قصد داریم به آن بپردازیم.

ممکن است تا کنون سوالات زیادی در مورد نحوه‌ی انجماد ماهی و بهترین راه برای یخ‌زدایی غذاهای دریایی به ذهن‌تان خطور کرده باشد، بنابراین ما این راهنما را گردآوری کرده و در اختیارتان قرار می‌دهیم  تا بتوانید به ‌راحتی اکثر غذاهای دریایی را منجمد و یا یخ‌زدایی کنید.

 

بهترین شیوه برای یخ‌زدایی ماهی و غذاهای دریایی چیست؟

آب کردن و یخ زدایی ماهی منجمد به طرز صحیح، به حفظ طعم و بافت آن کمک می کند و همچنین از آلوده شدن ماهی به باکتری جلوگیری می کند.

بهترین راه برای یخ‌زدایی غذاهای دریایی منجمد، یخ‌زدایی آرام آن‌ها در یخچال است. این بدان معناست که شما باید ماهی خود را از فریزر خارج کرده و یک شب یا بین 12 تا 18 ساعت، بسته‌ای که به اندازه‌ی یک وعده‌ی غذایی برش خورده و برنامه‌ریزی شده است را در یخچال قرار دهید. به یاد داشته باشید حداکثر زمان ماندگاری ماهی در یخچال 2 روز است.

اگر ماهی خود را سریع‌تر نیاز دارید، پس از خارج کردن آن از فریزر، به همان صورت بسته‌بندی شده در آب سرد قرار دهید و هر 30 دقیقه آب را عوض کنید.

گرچه برخی از ماهی‌ها را می‌توان در مایکروویو هم یخ‌زدایی کرد، اما توصیه می‌شود عمل انجمادزدایی با روش‌های ارایه شده در بالا صورت بپذیرد. هر مایکروویو با دیگری متفاوت است و می‌تواند به پخت قسمت‌هایی از ماهی در حین یخ‌زدایی منجر شود. ماهی یخ‌زدایی شده در مایکروویو باید بلافاصله بعد از خروج پخته شود.

بهتر است غذاهای دریایی خود را در دمای اتاق یخ‌زدایی نکنید. اما اگر به هر دلیلی قصد چنین کاری را دارید به روش زیر عمل کنید:

  • ماهی را به همان صورت کاملاً منجمد از یخچال بیرون بیاورید و در دمای منزل نسبت به انجمادزدایی آن اقدام کنید البته با این شرط که به حال خود رها نشود و هر چند وقت یکبار به آن سر بزنید تا فاسد نشود. انجمادزدایی در این حالت باید تا حدی باشد که یخ‌های ماهی به‌حالت شکننده و آب شده درآیند و با گرفتن به زیر آب و شستشوی آن از ماهی جدا شوند.
  • ماهی را تا پیش از ذوب شدن یخ آن از داخل بسته‌بندی وکیومی‌اش خارج نکنید. ذوب شدن یخ ماهی خارج از بسته‌بندی مزبور آنهم با گرفتن در زیر آب تنها به غرق ‌آب کردن ماهی منجر می‌شود.
  • پس از این مرحله، ماهی را تنها با آب سرد شستشو دهید تا خطر رشد باکتری در آن به حداقل برسد.
  • برای کسب بهترین نتیجه، هرچه سریع‌تر از ماهی استفاده کنید! باید توجه داشت که ماهی یخ‌زدایی شده باید در عرض حداکثر 1 روز استفاده شود.

 

آیا می‌توانیم ماهی را منجمد کنیم؟

بله، شما می‌توانید با خیال راحت اغلب ماهی‌ها را در دمای 18- تا 20- درجه سانتیگراد منجمد کنید. زیرا این ماهی‌ها زندگی خود را در آب سرد می‌گذرانند و نقطه‌ی انجماد تنها چند درجه سردتر از محیط معمولی زندگی آن‌ها است. البته برخی از گونه‌های ماهی مانند ماهی آبی، شاه‌ماهی، ماکرال و ساردین نیز وجود دارند که خیلی خوب منجمد نمی‌شوند.

 

چگونه ماهی و غذاهای دریایی را منجمد کنیم؟

منجمدسازی ماهی آسان است. پس از خرید، ماهی‌ها را تمیز و پولک‌زدایی کنید. سپس، آن را تکه تکه و خشک کنید. فیله‌ها یا تکه‌های ماهی را در کیسه‌های فریزری یا پلاستیکی زیپ‌داری که هوای آن‌ها را تا حد امکان خارج کرده‌اید یا سلفون پلاستیکی قرار داده و بسته‌بندی کنید. به‌خاطر داشته باشید عامل هوا دشمن اصلی انجماد ماهی است و ماهی‌هایی که در معرض هوای سرد قرار می‌گیرند مستعد سوختن در فریزر و خشک شدن هستند و غیرقابل‌خوردن می‌گردند.

نکته: وقتی ماهی را منجمد می‌کنید، فیله‌ها یا تکه‌ها را در قسمت‌هایی به اندازه‌ی یک وعده‌ی غذایی بسته‌بندی کنید تا در هنگام استفاده هم تنها همان یک وعده نیاز به یخ‌زدایی داشته باشد.

 

آیا می‌توان ماهی‌های قبلاً منجمد شده را دوباره منجمد کرد؟

شما می‌توانید ماهی‌هایی را که یخ آن‌ها ذوب شده‌ است را مجدداً منجمد کنید، اما توجه داشته باشید که کیفیت ماهی پس از ذوب شدن دوباره‌ی یخ، به اندازه‌ی اولین باری که یخ آن ذوب می‌شود، نخواهد بود و تقلیل پیدا خواهد کرد زیرا تغییرات چندباره‌ی دما باعث کم‌آبی ماهی می‌شود. هیچ ماهی پخته یا نپخته‌ای که بیش از 1 تا 2 ساعت در هوای تابستان به حال خود رها شده است را بار دیگر فریز نکنید.

 

چه‌ مدت می‌توانیم ماهی را به‌حالت منجمد نگه‌داری کنیم؟

شما می‌توانید با خیال راحت اکثر ماهی‌های معمولی و کم‌چرب مانند کفشک‌ماهی، سوف، ماهی سفید، روف، ماهی مقوا، شعری، راشگو، کاد و غذاهای دریایی دودی از جمله ماهی آزاد دودی را تا 6 ماه به‌صورت منجمد در فریزر نگه‌داری کنید. پس از این مدت، کیفیت ماهی شروع به کاهش می‌کند.

این زمان برای ماهی‌های چرب مانند سالمون، کفال، خال‌مخالی، قزل‌آلا، قباد و هامور به 3 ماه کاهش می‌یابد. بنابراین، حتماً پس از بسته‌بندی ماهی‌ها و پیش از گذاشتن بسته‌ها در فریزر، تاریخ روز را بر روی آن یادداشت کنید.

نکته: بسته‌بندی‌های ماهی را در فریزر روی یکدیگر قرار ندهید. زیرا هوای سرد از بین آن‌ها عبور نمی‌کند.

 

آیا باید ماهی را قبل از انجماد در آب‌نمک خیس کرد؟

برای انجماد ماهی کامل می‌توان از این شیوه بهره جست. برای این کار، یک ظرف فلزی را از قبل در فریزر قرار دهید تا خوب سرد شود. 1 قاشق چای‌خوری سر پر نمک را به تقریباً 1 لیتر آب سرد افزوده (به ازای هر لیتر آب، 1 ق چ نمک) و خوب در آن حل می‌کنیم تا آب‌نمک آماده شود.

ماهی را در آن فرو کرده و خوب به‌مدت 20 ثانیه با آب‌نمک آغشته کنید. سپس آن را آبکشی نمایید و بلافاصله در ظرف فلزی بیرون آورده از فریزر قرار دهید. این ظرف نباید بیش از 30 ثانیه در خارج از فریزر باقی بماند، بنابراین پس از گذاشتن ماهی در داخلش بلافاصله آن را به فریزر بازگردانید.

ماهی‌ها پس از انتقال به فریزر در کمتر از 5 دقیقه یک لعاب یخی نازک را روی خود خواهند داشت. می‌توانید این کار را چندین بار تکرار کنید تا قشری به ضخامت 3.56 سانتی‌متر از آب‌نمک یخ‌زده بر روی سطح ماهی بسته شود. سپس، ماهی یخ‌زده را در سلفون یا نایلون پلاستیکی هوا گرفته بپیچید و داخل فریزر قرار دهید.

روش دیگری هم وجود دارد که می‌توان با استفاده از آن ماهی را در آب‌نمک غوطه‌ور ساخت؛ به این ترتیب که، فیله‌های ماهی را در کیسه‌ی پلاستیکی زیپ‌داری قرار داده و آب‌نمک را به‌حدی اضافه کنید که آن‌ها را کاملاً در بر بگیرد. سپس تا جای ممکن، کیسه را از هوا خالی کرده، زیپ آن را بسته و در فریزر قرار دهید. در این حالت، آب به محافظت از ماهی در برابر سوختگی ناشی از سرما در فریزر کمک و هوا را از فیله‌ها دور می‌کند. 

 

آیا می‌توان از اسید اسکوربیک (Ascorbic Acid) در هنگام منجمدسازی ماهی استفاده کرد؟

گرچه باید برای حفظ مواد مغذی یک ماده‌ی خوراکی، در استفاده از هر چیز افزودنی دیگر جانب احتیاط را نگه داشت ولی اسید اسکوربیک به‌عنوان ماده‌ی نگهدارنده، ضداکسیدان و ضدمیکروب در صنایع غذایی به‌کار می‌رود. اغلب از این اسید در هنگام فریز کردن ماهی‌های چرب استفاده می‌شود.

برای این کار، ابتدا با مخلوط‌سازی 2 قاشق غذاخوری اسید آسکوربیک که به‌صورت کریستال‌های زرد روشن و سفید رنگ است با یک لیتر آب سرد، محلول اسید اسکوربیک را تهیه می‌کنیم. اگر اسید اسکوربیک در دسترس ندارید، می‌توانید مخلوط 1 پیمانه آب‌لیمو و 4 پیمانه آب سرد را جایگزین آن نمایید.

سپس ماهی درسته را به‌مدت 20 ثانیه در آن غوطه‌ور می‌سازیم و پس از بیرون آوردن از محلول، در یک نایلون بدون سوراخ قرار داده و هواگیری می‌کنیم و در فریزر جای می‌دهیم. برای ماهی‌های کم‌چرب و اکثر ماهی‌های آب شیرین می‌توان از محلول به‌دست آمده از مخلوط 4/1 فنجان نمک و 1 لیتر آب به‌جای محلول اسید اسکوربیک استفاده کرد.

نکته: مصرف مقادیر زیاد مواد اسیدی مانند لیموترش و انواع ترشی‌ها همراه با ماهی در زمان سرو، به‌دلیل طبع سرد (ماهی و مواد اسیدی) هر دو به سرد‌مزاجان توصیه نمی‌شود.

 

آیا می‌توانیم ماهی را به‌صورت یخ‌زده بپزیم؟

برخی از ماهی‌ها را می‌توان مستقیماً و در همان حالت یخ‌زده پخت، از جمله فیله‌ی نازک ماهی یا غذاهای دریایی پخته شده مانند خرچنگ و میگو. این‌ها را باید در انتهای یک غذای داغ مانند خورش اضافه کنید. قبل از سرو، مطمین شوید که ماهی به‌درستی پخته شده است.

بنا به توصیه‌ی اف‌دی‌ای یا همان سازمان غذا و دارو (FDA: Food and Drug Administration) بیشتر غذاهای دریایی باید در دمای داخلی 145 درجه‌ی فارنهایت معادل با 62.78 درجه‌ی سانتیگراد پخته شوند.

 

نشانه‌های فساد ماهی یخ‌زده چیست؟

در صورت یخ‌زدایی صحیح، همان عطر، بو و بافت تازه‌ی ماهی حفظ خواهد شد ولی اگر بافت ماهی متلاشی و بوی بدی از آن به مشام برسد، نشانه‌ی فساد ماهی است. از دیگر نشانه‌های فساد می‌توان به مواردی چون خشکی گوشت ماهی و عدم‌ارتجاعی بودن آن، خروج خون ‌آبه از آبشش ماهی، چشم‌های فرو رفته و کدر پس از انجمادزدایی اشاره کرد.

 

سخن پایانی

ماهی یکی از مهم‌ترین منابع تامین پروتیین‌های حیوانی، ریزمغذی‌ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب غیر‌اشباع مورد نیاز برای بدن انسان است و از این رو، باید به‌عنوان جزیی جداناپذیر از سفره‌ی سالم و هفتگی هر خانواده‌ی ایرانی در نظر گرفته شود.

امیدواریم این مطلب از فیش دلیوری با روش‌های ارایه داده در مورد فریز و یخ زدایی ماهی بتواند گامی هر چند کوچک در به ارمغان آوردن سلامتی برای افراد جامعه و به‌ویژه جوانان قرار گرفته در سنین رشد برداشته باشد.

 

شما کاربر محترم می توانید از هر جای ایران و همین حالا تازه ترین ماهی و میگو را با خرید اینترنتی و آنلاین از فیش دلیوری سفارش دهید. با بیست سال سابقه، اینجا در فیش دلیوری همیشه تازگی و اصالت محصول، روش های متنوع پاک کردن، بسته بندی های وزنی متنوع و مخصوص جهت بهینه ماندن محصول تا مقصد، بهترین قیمت، تخفیفات متنوع، تضمین مرجوعی محصول و تحویل در کوتاه ترین زمان اولویت ماست.

0 امتیاز

اولین نفری باشید که نظر میدهید.

0 دیدگاه

تازه‌ترین ماهی‌ها با تخفیف‌های وسوسه انگیز!

همین حالا میخرم
  • bazar
  • sibcheh

فیش دلیوری، بهترین فروشگاه اینترنتی ماهی و میگو!

فیش دلیوری برترین مرکز و فروشگاه جهت خرید آنلاین انواع ماهی و میگو می باشد. شرکت دریابازار نصف جهان با هدف در دسترس قرار دادن محصولات دریایی مرغوب و تازه برای مردم در سراسر ایران فیش دلیوری را راه اندازی نموده است.نمایش بیشتر
رسالت فیش دلیوری ترویج مصرف محصولات دریایی، افزایش مصرف سرانه این محصولات در راستای ارتقای سلامت جامعه و تحویل آسان انواع ماهی های تازه با بسته های مطمئن در درب منازل مشتریان می باشد. شما در فیش دلیوری می توانید بصورت آنلاین انواع ماهی های تازه همچون ماه شیر، ماهی شوریده، ماهی حلوا سفید، ماهی حلوا سیاه، ماهی سرخو، ماهی سنگسر، ماهی تن، ماهی کفشک، ماهی هامور، ماهی بیاح، ماهی طلال، ماهی شورت، ماهی شهری، ماهی راشگو، ماهی صبیتی، میش ماهی، ماهی چمن، ماهی زبان، ماهی صافی، ماهی قباد، ماهی باراکودا (چنگو)، طوطی ماهی، ماهی سی بریم (شانک)، ماهی مقوا و... ، انواع میگوهای تازه همچون شاه میگو، میگو درشت، میگو متوسط و میگو کوچک، میگو سر تیز و همچنین محصولات دیگری نظیر سالمون، قزل آلا، لابستر، خاویار، انواع ادویه ها و طعم دهنده و... را تهیه نمایید.نمایش کمتر